Precizări cu privire la asigurarea obligatorie a locuinței

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor: Precizări cu privire la asigurarea obligatorie a locuinței

Ca urmare a noilor modificari legislative referitoare la obligativitatea asigurarii locuintelor, PAID- Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale face urmatoarele precizari:

Polița obligatorie de asigurare a locuințelor (PAD) acoperă trei riscuri de catastrofă naturală - cutremur, inundații și alunecări de teren - pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul de construcție.

Obiectivul principal al PAID este gestiunea celor trei riscuri majore de dezastre naturale la care proprietarii de locuințe sunt expuși. Prețul poliței PAD are un puternic caracter social, acesta fiind stabilit de legiuitor astfel încât să fie accesibil oricărui proprietar de locuință. Prin despăgubirile pe care PAID își asumă că le va plăti în caz de catastrofă naturală, bugetul central și bugetele locale vor fi degrevate de sume importante, ce vor putea fi alocate sau investite pentru proiecte de anvergură, cum ar fi, de exemplu, refacerea infrastructurii după un eveniment major”, a declarat Aurelia Cristea, directorul general al PAID.

Polița de asigurare obligatorie a locuinței poate fi emisă doar de societățile de asigurare acționare PAID (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).

Proprietarii care dețin locuințe cu valori de piață peste sumele minime ce pot fi asigurate prin polița PAD, pot încheia asigurări facultative pentru sume asigurate și riscuri suplimentare la orice asigurător autorizat să practice riscuri de catastrofă naturală, indiferent dacă acesta este sau nu acționar al PAID.

De exemplu, un proprietar al unui apartament în valoare de 80.000 de euro, situat în mediul urban, va trebui să încheie o poliță PAD pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală, la un preț de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro. Diferența dintre cei 20.000 de euro, acoperiți prin PAD, și valoarea de piață, de 80.000 de euro, poate fi acoperită  printr-o altă poliță, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gamă extinsă de riscuri.

PAID urmărește să faciliteze cetățeanului accesul la activarea unei astfel de polițe, implementând un sistem mai simplu, mai ușor de folosit. 

PAID va implementa, în perioada următoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc să își asigure locuințele peste sumele minime prevăzute în legislația în vigoare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai fie nevoie de încheierea a două polițe - obligatorie și facultativă -, și să implementăm un sistem care să permită acoperirea riscurilor obligatorii și a celor suplimentare pe o singură poliță de asigurare”, a precizat Aurelia Cristea.

Amintim, că proprietarii care nu dețin, în prezent, niciun fel de asigurare pentru locuințe pot fi sancționați cu amendă de 100 la 500 de lei de către autoritățile locale. În plus, în eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofă naturală (cutremur, inundație, alunecare de teren), aceștia nu vor mai primi despăgubiri de la bugetul de stat.

Despre PAID

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID. 

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID - este o componentă esențială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administrației și Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundații și alunecări de teren.Activitatea efectivă a PAID a început in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc și funcționează pe principiul solidarității, adică se aplică acelașii nivel de primă de asigurare pentru orice locuință, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, și de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

PAID S.A.

Persoană contact: Andreea Neagu

Calea Victoriei, nr. 155, tronson 6, et. 6, bl. D1, sector 1, Bucuresti

Telefon: 031.105.42.60

Fax: 031.105.42.62

E-mail:office@paidromania.ro; biroudepresa@paidromania.ro

Web: www.paidromania.ro

 Descarcati comunicatul de presa

07.09.2012
151