PAID România a marcat 10 ani de activitate în cadrul Conferinţei „Building the future”

7 martie 2019, România

PAID România a marcat 10 ani de activitate în cadrul Conferinţei „Building the future”




PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a marcat împlinirea a 10 ani de activitate cu prilejul celei de-a doua ediţii a Conferinţei „Building the future”, ce a avut loc pe 7 martie a.c. în Bucureşti. Evenimentul a reunit partenerii internaţionali şi din ţară ai companiei şi a adus în dezbatere o serie de teme de actualitate privind asigurările obligatorii de locuinţă, precum şi riscurile catastrofale.

„Cu sprijinul partenerilor noştri, cărora doresc să le mulţumesc pentru toată susţinerea de până acum, PAID România a devenit o companie stabilă şi echilibrată. Pentru perioada următoare, avem trei provocări, iar prima dintre acestea vizează creşterea gradului de penetrare al poliţei PAD de la 19%, cât este în prezent, la 40%, gradual, crescându-ne, în acelaşi timp, capacitatea şi menţinându-ne în continuare un portofoliu stabil. Cea de-a doua provocare este să rămânem în continuare pregătiţi să facem faţă unui dezastru major, iar cea de-a treia, să consolidăm PAID România prin aducerea unor noi actionari”, a declarat François Coste , Preşedinte PAID, în deschiderea conferinţei.

Campaniile de informare reprezintă una dintre activităţile prin care PAID România urmăreşte creşterea gradului de informare al românilor cu privire la importanţa protecţiei financiare prin încheierea unei asigurări PAD. Pe 4 martie a.c., compania a lansat o nouă campanie constând într-un un amplu proiect media ce se va derula în mai multe etape pe parcursul anului. Unul dintre obiectivele acesteia este declararea zilei de 4 martie ca ”Zi Națională de Conștientizare a Dezastrelor Naturale”: românii pot completa pe www.paidromania.ro/4martie un formular de susținere a acestei inițiative.

„Pornind de la impactul pe care cutremurul din 4 martie 1977 îl are în mentalul colectiv, ne-am propus să generăm o campanie menită să crească nivelul de conștientizare cu privire la riscurile implicate de dezastrele naturale. Am ales cutremurul, pentru că acesta este primul la care ne gândim când vorbim despre catastrofe naturale, dar inundațiile sau alunecările de teren au și ele un impact extrem de important. Prin această campanie, ne dorim să schimbăm lucrurile, trecând, de la teamă, la conștientizare și responsabilitate”, a subliniat Nicoleta Radu, Director General, PAID România.

Necesitatea creşterii gradului de penetrare al acestor produse de asigurare a fost subliniată şi în cadrul Conferinţei „Building the future”, unde a fost analizată situaţia segmentului de asigurări property din România. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost subliniate eforturile desfăşurate de PAID România în scopul creşterii calităţii activităţilor desfăşurate. Compania a urmărit constant, şi continuă să mizeze pe creşterea calitativă prin parteneriatele cu instituţii, asociaţii şi companii de prestigiu, precum Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Institutul Naţional Pentru Fizica Pământului, TERRASIGNA şi nu numai.

Conform datelor prezentate de Adrian Marin, Preşedintele UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România , există în continuare potenţial de dezvoltare pe acest segment de asigurare: asigurările property reprezentau doar 15,2% din totalul pieţei de asigurări generale din România, în al treilea trimestru din 2018.

De asemenea, poliţele de asigurare a locuinţelor (cumulat PAD şi asigurări facultative) reprezentau 40,8% din totalul asigurărilor property. În pofida acestui grad mic de penetrare, proprietarii de locuinţe sunt conştienţi de existenţa riscurilor care le ameninţă locuinţele, arată un studiu realizat de UNSAR: de exemplu, 56% dintre romani se tem de cutremure.

Impactul riscului seismic şi măsurile care pot fi luate pentru contracararea acestuia a fost un alt subiect analizat cu prilejul conferinţei. România este afectată, episodic, de cutremure generate de zona seismică Vrancea, care generează, în fiecare secol, 2-3 cutremure puternice, cu magnitudini de 7 – 7,5 grade pe scara Richter, aşa cum au fost cele din 10 noiembrie 1940 (7,4 grade), respectiv 4 martie 1977 (7,2 grade), a explicat Dragoș Toma-Dănilă, Cercetător în cadrul Institutului Naţional Pentru Fizica Pământului.

Bucureşti rămâne unul dintre cele mai expuse oraşe în cazul unui cutremur, în special din punctul de vedere al daunelor economice. Prof. Univ. Dr. Radu Sorin Văcăreanu a menţionat că, în cazul unui seism care are loc o dată la 100 de ani (cu o intensitate între 7 – 8 grade pe scara Richter), pagubele economice directe provocate clădirilor rezidenţiale din Bucureşti ar putea ajunge până la 8% din PIB-ul României (o medie între 3 – 12 miliarde euro). Conform datelor prezentate, se estimează că timpul necesar pentru a reconstrui, în Bucureşti, 95% din fondul locativ de dinainte de cutremur ar fi între 550 de zile, în cazul unui seism de 7 grade, şi 2000 de zile în cazul unui seism de 8 grade.

În cazul unor dezastre majore, pentru a evalua situaţia din zonele greu de accesat, asigurătorii se pot folosi de imagini din satelit, a arătat Codrina Ilie, TERRASIGNA. Mai mult, multiple survolări ale aceleiaşi zone pot indica schimbări subtile, imperceptibile ochiului uman. De altfel, asigurătorii folosesc tehnologia geospaţială şi datele obţinute de la sateliţi în diverse etape de business, de la evaluarea riscurilor la stabilirea primelor de asigurare, până la managementul daunelor şi identificarea tentativelor de fraudă.

Matthew EAGLE, Managing Director, Head of GC Analytics, GUY Carpenter a vorbit, în cadrul conferinţei, despre eforturile depuse de companie, alături de partenerii săi din piaţa de reasigurare, pentru a evalua cât mai bine impactul cutremurelor asupra fondului locativ din România.

Conferinţa a fost încheiată de un invitat special - Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat până acum în spaţiul cosmic - şi a fost urmată de Recepţia Aniversară „PAID România: 10 ani de activitate”.

07.03.2019
70