PAID: Ritmul de susbscriere a PAD a urcat la o medie de 1.000 de polite/zi

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID – a emis, in intervalul 15 iulie 2010 – 31 martie 2011, peste 481.000 de polite de asigurare obligatorie - PAD. “Portofoliul PAID de la sfarsitul lunii martie arata ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 5,74% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte”, a declarat directorul general al Pool-ului, Marius Bulugea.

In ceea ce priveste ritmul de subscriere a PAD, acesta a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite/zi. In perioada ianuarie - februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungand la sub 400 polite/zi, de la un varf de peste 10.000 de polite/zi inregistrat in ultimele doua luni ale anului trecut.

Portofoliul PAID la data de 31 martie 2011

 

Numar total polite

Locuinte tip A

Locuinte tip B

total

481.748

400.661

81.087

urban

369.284

346.225

23.059

rural

112.464

54.436

58.028

 

România este expusă la o serie de dezastre naturale, in special la riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ce pot cauza pierderi economice şi umane în întreaga ţară. Hazardul din cutremure este unul dintre cele mai mari în Europa, iar inundaţiile au provocat pierderi semnificative. In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate). Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate. Guvernul a aprobat, in cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenta in valoare totala de peste 233 milioane de euro.

„Asemenea evenimente pot genera probleme sociale, iar finanţarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales în contextul existenţei unor constrângeri bugetare. In plus, potrivit legii, in cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD, cei care nu si-au asigurat locuintele nu vor mai beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor”, a precizat Marius Bulugea. Acesta a subliniat ca exista o confuzie intre asigurarea obligatorie si sanctiunile ce vor fi aplicate celor care nu isi asigura locuintele. „Legea 260/2008 este in vigoare si produce efecte. Nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii PAD, ci un termen de la care autoritatile locale vor aplica sanctiuni pentru cei neasigurati. Consider ca protejarea prin asigurare a locuintelor are o importanta deosebita, avand in vedere riscurile mari la care sunt expuse acestea, iar populatia nu trebuie sa astepte termenul de aplicare a sanctiunilor pentru ca dezastrele naturale se produc aleatoriu si nu dupa un anume calendar”, a spus directorul general al PAID. Potrivit unui studiu recent al Swiss Re, in ultimii 20 de ani, doar 20-40% din pierderile cauzate de dezastre au fost acoperite prin asigurare, in mod special in tarile in curs de dezvoltare si in pietele emergente. In tarile in curs de dezvoltare, penetrarea asigurarilor, adica masurarea primelor de asigurare ca procent din PIB, arata ca sectorul asigurarilor non-life detine o pondere de 2,9%, comparativ cu una de 8,6% in tarile industrializate.

Despre PAID

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID - este o componentă esențială a programului român de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administrației și Internelor. Conform prevederilor legii, PAID gestionează asigurarea obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundații și alunecări de teren. Pool-ul s-a constituit ca societate comercială, în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societăți de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări si Uniqa Asigurări). Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc, iar polita PAD functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

 Descarcati comunicatul de presa

05.04.2011
42