PAID a plătit prima daună totală pentru o locuință de tip B

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID – a plătit, la sfârșitul săptămânii trecute, prima daună totală pentru o locuință de tip B, situată în localitatea Moțca, județul Iași. Polița de asigurare în baza căreia s-a plătit despăgubirea a fost vândută de compania Astra Asigurări, în data de 23 mai 2011, și era deținută de Hobinca Anica, în vârstă de 88 de ani. Riscul care a dus la distrugerea locuinței a fost cel de alunecare de teren.

Potrivit raportului Consiliului Local pentru Situații de Urgență, din județul Iași, în data de 5 iulie 2011, într-o zonă din localitatea Moțca s-a produs o alunecare de teren, ca urmare a ploilor abundente din vara acestui an, fenomen care a avariat trei case și a distrus în totalitate o locuință.

În localitatea Moțca există 1.744 de proprietăți, dar au fost încheiate doar 67 de polițe de asigurare obligatorie pentru locuințe, ceea ce înseamnă că doar 3,84% dintre casele respective sunt asigurate.

Situația daunelor gestionate de PAID, începând cu data de 15 iulie 2011, arată după cum urmează:

-       total 75 de dosare avizate

-       32 de daune achitate, dintre care două pentru daune totale (în localitatea Avrig – locuință de tip A și în localitatea Moțca – locuință de tip B)

-       290.000 lei, valoare daune achitate

-       9.500 lei, valoare comision plătit companiilor de asigurare care au gestionat dosarele de daună

-       270.000 lei, valoarea rezervelor constituite, la data de 30 septembrie 2011.

În ceea ce privește situația polițelor în vigoare, la data de 2 octombrie, portofoliul PAID arăta astfel:

-       Total - 791.728 de polițe

-       482.151 de polițe, pentru clădiri de tip A

-       309.577 de polițe, pentru clădiri de tip B

-       485.158 de polițe încheiate în mediul urban

-       306.570 de polițe încheiate în mediul rural.

Cifrele arată o scădere a portofoliului de polițe emise de PAID, întrucât o bună parte dintre contractele care și-au încheiat valabilitatea, începând din data de 15 iulie 2011, nu au fost reînnoite sau proprietarii au ales să cumpere asigurări facultative.

“Pentru PAID, la fel ca pentru orice altă companie de asigurare, plata daunelor reprezintă cea mai importantă carte de vizită. Pentru noi este cu atât mai important să demonstrăm că suntem o companie solidă, solvabilă, care dispune de lichidități și iși poate onora riscurile asumate, având în vedere lipsa de încredere a unui segment important al populației cu privire la asigurarea obligatorie a locuinței. Cred că dincolo de ceea ce prevede legislația care guvernează activitatea PAID, este foarte important să câștigăm încrederea în acest produs. Iar acest lucru se poate obține doar plătind despăgubirile cuvenite asiguraților noștri”, a arătat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID - este o componentă esențială a programului român de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administrației și Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează asigurarea obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundații și aluneări de teren. Pool-ul s-a constituit ca societate comercială, în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societăți de asigurare. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost 15 iulie 2010.

 

04.11.2011
149