Curtea Constituţionala a respins excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr. 260/2008 republicate

COMUNICAT DE PRESĂ

Bucureşti
14 noiembrie 2012

Curtea Constituţionala a respins excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr. 260/2008 republicate

Curtea Constituţională a respins ieri, 13 noiembrie, prin Decizia 932/13.11.2012, excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.260/2008 republicate, invocată de Gheorghe MOMANU. Conform acestuia, Legea nr. 260/2008 trebuia considerată neconstituţională pe motiv ca ar legifera înşelăciunea. Domnul MOMANU susţinea că prima de asigurare aferentă poliţei PAD este o taxă, pe care trebuie să o achite chiar şi cei care nu au nevoie de protecţia acestui produs. De asemenea, el solicita instanţei constatarea faptului că locuinţa sa nu este supusa niciunuia dintre cele trei riscuri prevăzute de Legea nr. 260/2008 (cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii).

„Domnul MOMANU nu a indicat care articol sau aspect din Legea 260/2008 este neconstituţional şi nici dreptul constituţional încălcat. Astfel, invocarea faptului că legea trebuie declarată neconstituţională deoarece ar avea la baza înşelăciunea a fost declarata neîntemeiată. Mai mult decât atât, domnul MOMANU nu argumentează sub nicio formă fapta de înşelăciune care ar putea fi imputabilă Legii 260/2008 sau societăţii PAID”, declară Aurelia CRISTEA, Director General al PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. 

Legea 260/2008 republicată, prin instrumentul său, PAID, este o componentă esenţială a programului român de asigurare la catastrofe, program gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. PAID este membra a World Forum of Catastrophe Programmes, autoritatea tutelară la nivel mondial privind sistemele naţionale obligatorii de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale.

„În niciuna dintre ţările în care asigurarea locuinţei este obligatorie, aceasta nu a fost contestată, cu atât mai mult pentru o presupusă înşelăciune, cum greşit afirmă domnul MOMANU, când scopul Legii 260/2008 este tocmai protejarea populaţiei, si degrevarea bugetului Statului prin crearea unui sistem care să asigure o sursă financiară pentru refacerea locuinţelor afectate de dezastre naturale”, susţine Aurelia CRISTEA.

„Implementarea unui sistem care să ofere acoperire prin asigurare împotriva riscurilor catastrofale este parte din Proiectul Băncii Mondiale în ceea ce priveşte Atenuarea Riscurilor Cauzate de Hazarduri Naturale şi Pregătirea pentru Situaţii de Urgenţă”, adaugă liderul PAID.

Implementarea, începând cu iulie 2010, a unui program de asigurare obligatorie împotriva riscurilor de catastrofă a reprezentat pentru România un instrument optim pentru reducerea eforturilor financiare ale Guvernului necesare în vederea înlăturării efectelor unui dezastru natural. 

  „Prin transferul riscului către societăţile de asigurare, se creează posibilitatea folosirii de către stat a resurselor de la buget pentru refacerea infrastructurii, sporind totodată încrederea populaţiei în industria de asigurări, precum şi în autorităţi. De asemenea, având în vedere frecvenţa destul de ridicată a catastrofelor produse pe teritoriul României în ultimii ani, precum şi nevoia crescută de protecţie a bunurilor cetăţenilor, asigurarea obligatorie a locuinţelor apare ca o necesitate pentru fiecare, contribuind, în timp, la educarea a populaţiei în sensul utilizării pe scară largă a asigurărilor”, adaugă liderul PAID. 

***

Persoană de contact:

Andreea NEAGU

PAID România

Telefon: 031.105.42.60

Fax: 031.105.42.62

E-mail:office@paidromania.ro; biroudepresa@paidromania.ro

Despre PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, CertAsig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări), acţionari PAID. 

PAID este o componentă esențială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administrației și Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundații și alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc și funcționează pe principiul solidarității, adică se aplică același nivel de primă de asigurare pentru orice locuință, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, și de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

14.11.2012
152